RDM CENTRE
OF EXPERTISE

Bekijk het verhaal van Watt, de eerste 100% elektrische foodtruck van @Rotterdam hier: https://t.co/g0IARxVg4d https://t.co/xT5Jgftn6lreply ·retweet ·favorite

RDM CoE  _  RDM Centre of Expertise   _  Agenda   _  Wereldhavendagen
Vergroot lettertype
A  |  A  |  A

Wereldhavendagen


03 september 2016

De Wereldhavendagen 2016, met als thema ‘The Smartest Port’, vinden dit jaar plaats in het weekend van 2 t/m 4 september. Op zaterdag 3 september is er tussen 10.00 en 17.00 uur van alles te beleven op RDM Rotterdam – dé plek voor slimme innovaties in de haven. Gericht op het hele gezin zijn er allerlei kijk- en vooral doe-activiteiten, waarin je kennis kunt maken met de nieuwste techniek. RDM Centre of Expertise levert hieraan vanuit onze Communities of Practice (samenwerking onderwijs, onderzoek en bedrijven op een bepaald thema) een grote bijdrage, rond de thema's Waterstof, Toekomstige voer- en vaartuigen, Smart technology en Transformatie van de haven.

De kinderen die zaterdag naar RDM komen, kunnen het terrein en de wereld van techniek spelenderwijs ontdekken met het RDM-paspoort. Gastheer Dokwerker Dirk laat ze allerlei opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden. Daarmee verdienen ze stickers. Als ze hun paspoort compleet hebben, kunnen ze bij de directeur in de Marmeren Hal een pr’ijsje ophalen!

Een selectie van onze activiteiten:

Excursie naar het waterstoftankstation in Rhoon
Rijden op waterstof? Hoe moet je dan tanken? Tijdens de busexcursie naar het waterstoftankstation in Rhoon vertelt waterstofexpert Marcus Rolloos over deze duurzame ontwikkeling. Een waterstofauto is in feite een elektrische auto, alleen komt de elektriciteit niet uit het stopcontact maar wordt opgewekt met waterstof.

Hydro Energy Lab
Hoe haal je energie uit waterstofgas en waarvoor is dit toe te passen? Wat is een brandstofcel (fuel cell)? En hoe maak je waterstofgas uit water? Gebruik waterstofgas als accu om energie in op te slaan. Experimenteer zelf met de mogelijkheden onder begeleiding van onze specialisten.

Opening Dronehaven
In de Dokhaven van RDM Rotterdam wordt de Dronehaven geopend; een unieke experimenteerlocatie voor varende drones. De waarnemend (Rijks)havenmeester van Rotterdam draagt dan symbolisch de sleutel over aan de Community of Practice Maritime & Offshore Innovation van RDM Centre of Expertise. Vanaf dat moment is dit deel van de Rotterdamse haven afgesloten voor de reguliere scheepvaart en biedt het plek aan bedrijven, onderwijs en organisaties om onderzoek te doen en tests uit te voeren met Aquatic Drones en autonoom varen. Diverse drones doen mee aan de spectaculaire openingshandeling.

Ervaar semi-autonoom rijden met de volledig elektrische BMW i3
Als BMW i-agent voor de regio Groot Rotterdam presenteert F. Breeman BMW op zaterdag 3 september innovatieve duurzaamheid. Ervaar semi-autonoom rijden met de volledig elektrische BMW i3 en ga op de foto met de auto van de toekomst.

Naar school… in een botsauto!
Silvan Letsch rijdt van zijn huis in Berkel en Rodenrijs naar zijn school in Pijnacker in… zijn botsauto! Vader en zoon Letsch hebben samen een scootmobiel omgebouwd tot een elektrische botsauto. Omdat Silvan nog geen 16 jaar is, mag hij niet harder dan 10 kilometer per uur rijden. Onder deze snelheid mag iedereen een scootmobiel besturen en daar maakt Silvan dan ook flink gebruik van! Tijdens de Wereldhavendagen komt hij zijn botsauto demonstreren. Hij is een goed voorbeeld voor jonge innovators voor een duurzame toekomst. 

Ontdek de virtuele wereld

Altijd al willen weten wat Virtual Reality & Augmented Reality nu eigenlijk is en hoe het werkt? Kom kennismaken met de wereld van innovatieve ondersteunende technologie door zelf o.a. de Oculus Rift VR-headset, Myo armband (gesture control), LeapMotion (hand gesture control) en de Tobii Eye-tracker te ervaren!

Bestuur een drone… met je gedachten!

Altijd al eens een drone willen besturen? Daar heb je je handen niet eens voor nodig! Denk links, rechts, omhoog, omlaag… en bestuur met je gedachten via de brain-computer interface een echte quadcopter drone!

Ontwerp en bouw je eigen groene droomeiland
Bouw je eigen groene eiland! In de nabije toekomst zal de mensheid te maken krijgen met landtekort en een stijging van de zeespiegel door het broeikaseffect. Om deze redenen klinkt drijvend groen zo gek niet meer! Ga met een groep aan de slag om een stevige drijvende constructie te bouwen en laat jezelf meevoeren op je eigen groene eiland.

Bekijk al onze activiteiten hier, of bekijk het complete programma van RDM Rotterdam en de Wereldhavendagen.

RDM CoE UPDATE
Ontvang maandelijks nieuws over de activiteiten van RDM CoE.
Pagina delen:
Innovatiemotor voor haven en stad
Binnen RDM Centre of Expertise (RDM CoE) werken onderwijsinstituten, onderzoekscentra en bedrijven samen aan beter techniekonderwijs, nieuwe kennis en duurzame innovaties die nodig zijn voor de haven en stad Rotterdam. Deze samenwerking vindt plaats in Communities of Practice op het gebied van maritiem & offshore, logistiek & mobiliteit, energie & procestechnologie, nieuwe maakindustrie en circulair & drijvend bouwen. RDM CoE is een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkend en ondersteund expertisecentrum van Hogeschool Rotterdam, dat in een publiek-private samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en partners uit het bedrijfsleven wordt vormgegeven op de campus van RDM Rotterdam, midden in de haven. RDM CoE is dé innovatiemotor voor haven en stad.
© Copyright 2017 RDM Centre of Expertise _ Colofon_ Disclaimer_ Sitemap