NEXT PORT INDUSTRY

Help je kids meebouwen aan een betere wereld mbv techniek: Missie RDM tijdens @Wereldhavendgn @RDMRotterdam. Ticket… https://t.co/NX8IdIHjQmreply ·retweet ·favorite

RDM CoE  _  Next Port Industry   _  Projecten   _  Aquabots
Vergroot lettertype
A  |  A  |  A

Aquabots


Community of Practice: Maritime & Offshore Innovation
Key partners: RH Marine, Rijkswaterstaat, IHC Merwede, Deltares, Indymo, InnovationQuarter, Netherlands Maritime Technology, TU Delft, Haagse Hogeschool

Aquabots is een programma waarbinnen docenten, onderzoekers en engineers samen met studenten robots voor op en onder water ontwikkelen. Deze robots voeren gezamenlijk opdrachten uit. Robots kunnen taken in principe sneller, efficiënter en veiliger uitvoeren dan de mens. De toepassing van robots en autonome voertuigen in combinatie met bijvoorbeeld sensoren is dan ook een belangrijke ontwikkeling voor de maritieme sector.

Water en elektronica gaan echter niet zomaar samen. De waterwegen, binnenwateren en zeeën vormen een vijandige omgeving voor robots. Niet alleen als het gaat om beschadiging door kortsluiting en corrosie, maar ook omdat water geen radiogolven doorlaat. Communiceren en navigeren onder water zijn daardoor uitdagend. Samen met partijen uit onderzoek en ontwikkeling worden oplossingen gevonden voor problemen met betrekking tot autonomie van aquatische robots en met betrekking tot communicatie, navigatie en positionering van robots op en onder water. Binnen het Aquabots-programma worden onder andere projecten gecoördineerd op het gebied van autonome kade- en bodeminspecties en voor veiligheidstoepassingen zoals detectie van drenkelingen.

Ieder jaar werken 50 tot 75 studenten van drie instituten (RMU, EAS, CMI) en zes opleidingen (Maritieme Techniek, Maritiem Officier, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Informatica, Informatica) samen in onderwijsprojecten op het gebied van autonomie, zwermtechnologie, nieuwe bootontwerpen en wet- en regelgeving.

RDM CoE UPDATE
Ontvang maandelijks nieuws over de activiteiten van RDM CoE.
Pagina delen:
Innovatiemotor voor haven en stad
Binnen RDM Centre of Expertise (RDM CoE) werken onderwijsinstituten, onderzoekscentra en bedrijven samen aan beter techniekonderwijs, nieuwe kennis en duurzame innovaties die nodig zijn voor de haven en stad Rotterdam. Deze samenwerking vindt plaats in Communities of Practice op het gebied van maritiem & offshore, logistiek & mobiliteit, energie & procestechnologie, nieuwe maakindustrie en circulair & drijvend bouwen. RDM CoE is een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkend en ondersteund expertisecentrum van Hogeschool Rotterdam, dat in een publiek-private samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en partners uit het bedrijfsleven wordt vormgegeven op de campus van RDM Rotterdam, midden in de haven. RDM CoE is dé innovatiemotor voor haven en stad.
© Copyright 2017 RDM Centre of Expertise _ Colofon_ Disclaimer_ Sitemap