LOGISTICS & MOBILITY
RDM CoE  _  Logistics & Mobility   _  CoP Future Mobility
Vergroot lettertype
A  |  A  |  A

CoP Future Mobility
De mobiliteit in de haven en stadsregio Rotterdam moet veel schoner, stiller en zuiniger worden. Een duurzame oplossing voor dit mobiliteitsprobleem ligt vooral in een slimmere logistiek. Die zal verbonden moeten worden aan infrastructurele en mobiliteitsoplossingen die niet alleen economisch verantwoord zijn, maar ook ecologisch. Mobiliteit is een thema dat stad, haven en omgeving verbindt. Nieuwe concepten hebben impact op alle inwoners, de infrastructuur, gebouwde omgeving en het milieu.

De Community of Practice Future Mobility sluit hier op aan met het streven naar duurzame bereikbaarheid en mobiliteit in stad en haven. Binnen de community worden onderwijs, onderzoek en praktijk gecombineerd en vraagstukken beantwoord rondom toekomstige mobiliteit. De CoP verbindt zowel de elementen in mobiliteit (voertuigen, infrastructuur, logistiek) als de bijbehorende managementprocessen en de gerealiseerde projecten binnen dat kader. Bij de CoP zijn partners te vinden uit het bedrijfsleven en de overheid, maar ook andere (hoge)scholen zijn betrokken. Met deze stakeholders organiseert de CoP trajecten voor innovaties in mobiliteit. Het is de bedoeling dat de samenwerking verder gaat dan slechts één project. In langlopende projecten leren studenten de vaardigheden waar het bedrijfsleven om vraagt. Het thema mobiliteit is breder dan elektrisch rijden, zuinige auto’s of CO2-uitstoot. Binnen RDM CoE werkt Future Mobility ook samen met andere communities, zoals de CoP Logistiek.

De CoP kent twee hoofdprogramma’s: United Mobility (integrale benadering van voertuig, infrastructuur en logistiek) en Second Life Vehicle (de ombouw van een oude Citroën HY-bus tot elektrische foodtruck). Met de opleiding Automotive van Hogeschool Rotterdam wordt samengewerkt aan voertuigen voor de Shell Eco-marathon.

Bezoek ook de digitale community van de CoP Future Mobility. Meer informatie over de CoP en de projecten is te vinden in de flyer.

Contact
CoP-regisseurs: Ans Boersma, Roeland Hogt

Huidige projecten
EXCEPT                                De zelfrijdende stad met autonome voertuigen
Intralog                                   Intelligent truck application and logistics
LEVV                                      Lichte Elektronische Vrachtvoertuigen
Lightmotion                            De slimme lantaarn(oplaad)paal
Second Life Vehicle               Elektrificatie van aandrijving oldtimer naar foodtruck
United Mobility                       Businesscase en ontwikkeling mobiliteit in 
de toekomst
Shell Eco-marathon               Partner Team Phidippides, deelnemer Hogeschool
Rotterdam aan jaarlijkse Shell Eco-marathon
SURF Stad                            Smart Urban Regions of the Future
Waterstof/brandstofcel           Concept- en kennisontwikkeling in
brandstofceltechniek en -toepassing

Tijdens deze projecten werkt de CoP Future Mobility veel samen met partnerorganisaties. Een overzicht van onze partners vindt u op deze pagina.

RDM CoE UPDATE
Ontvang maandelijks nieuws over de activiteiten van RDM CoE.
Innovatiemotor voor haven en stad
Binnen RDM Centre of Expertise (RDM CoE) werken onderwijsinstituten, onderzoekscentra en bedrijven samen aan beter techniekonderwijs, nieuwe kennis en duurzame innovaties die nodig zijn voor de haven en stad Rotterdam. Deze samenwerking vindt plaats in Communities of Practice op het gebied van maritiem & offshore, logistiek & mobiliteit, energie & procestechnologie, nieuwe maakindustrie en circulair & drijvend bouwen. RDM CoE is een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkend en ondersteund expertisecentrum van Hogeschool Rotterdam, dat in een publiek-private samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en partners uit het bedrijfsleven wordt vormgegeven op de campus van RDM Rotterdam, midden in de haven. RDM CoE is dé innovatiemotor voor haven en stad.
© Copyright 2017 RDM Centre of Expertise _ Colofon_ Disclaimer_ Sitemap