Bekijk het verhaal van Watt, de eerste 100% elektrische foodtruck van @Rotterdam hier: https://t.co/g0IARxVg4d https://t.co/xT5Jgftn6lreply ·retweet ·favorite

RDM CoE  _  Agenda   _  Drijvend Groen
Vergroot lettertype
A  |  A  |  A

Drijvend Groen


23 maart 2015

Op maandag 23 maart om 11.00 uur wordt het eerste prototype onthuld van het project ‘Drijvend Groen’ in de Dokhaven van RDM Rotterdam (in de hoek bij Innovation Dock). Het is een innovatief project van het jonge bedrijf Urban Green, Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam, dat binnen Aqua Dock en met medewerking van de CoP Drijvend Bouwen vormgegeven wordt. U bent van harte uitgenodigd om deze onthulling bij te wonen.

Ideale biotoop
Drijvende vierkante modules maken tezamen een eiland waarop beplanting met een hoog decoratieve waarde wordt geplaatst. Rondom deze modules drijven schuine vooroevers met waterplanten. Hierdoor wordt het leefgebied voor vissen verbeterd en uitgebreid. Ze vinden bescherming en voedsel in het wortelstelsel dat onder de vooroevers hangt.

Meer eilanden
Piter Hiddema van Rijkwaterstaat zegt hierover: "Als deze pilot slaagt, zullen er meer eilanden komen. ‘Drijvend Groen’ is een belangrijk project om onze doelstelling te halen: een verbeterde waterkwaliteit in de Nieuwe Maas voor 2027.” Ook de Gemeente Rotterdam beschouwt de pilot als een voorzet voor meer vergroening van de havens. Pex Langenberg (wethouder Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en Organisatie van de gemeente Rotterdam) zegt daarover: "De aanleg van natuurvriendelijke oevers in Rotterdam valt mooi samen met de Rotterdamse vergroeningsopgave. En als het niet mogelijk is om te vergroenen langs de oever dan zijn opties als drijvend groen slimme oplossingen. Samen met Rijkswaterstaat zorgt Rotterdam voor verbetering van de verblijfskwaliteit én de ecologische kwaliteit van de rivier. Om drijvend groen verder te ontwikkelen testen we nu samen met Rijkswaterstaat een eerste prototype in Rotterdams water.”

Urban Green
Initiatiefnemer van het project is Urban Green, een jong Rotterdam bedrijf dat in samenwerking met een zestal studenten van de TU Delft en Hogeschool Rotterdam de prototypes voor ‘Drijvend Groen’ ontwikkelde. Directeur Tieme Haddeman: “Na de prototype fase zal in ‘Het Buizengat’ in Rotterdam een aantal proefeilanden op ware grootte worden gebouwd. Daar gaan we twee jaar de ontwikkeling van de visstand volgen.” Urban Green ontving onlangs de aanmoedigingsprijs van waterschappen.

RDM CoE UPDATE
Ontvang maandelijks nieuws over de activiteiten van RDM CoE.
Pagina delen:
Innovatiemotor voor haven en stad
Binnen RDM Centre of Expertise (RDM CoE) werken onderwijsinstituten, onderzoekscentra en bedrijven samen aan beter techniekonderwijs, nieuwe kennis en duurzame innovaties die nodig zijn voor de haven en stad Rotterdam. Deze samenwerking vindt plaats in Communities of Practice op het gebied van maritiem & offshore, logistiek & mobiliteit, energie & procestechnologie, nieuwe maakindustrie en circulair & drijvend bouwen. RDM CoE is een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) erkend en ondersteund expertisecentrum van Hogeschool Rotterdam, dat in een publiek-private samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en partners uit het bedrijfsleven wordt vormgegeven op de campus van RDM Rotterdam, midden in de haven. RDM CoE is dé innovatiemotor voor haven en stad.
© Copyright 2017 RDM Centre of Expertise _ Colofon_ Disclaimer_ Sitemap